1937 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Heinrich Bogena

Beloningsmedaille

 1937 De grote zilveren medaille van de Z.H.M.R.S. aan Heinrich Bogena, Bootsmann van de te Norderney gestationeerde motorreddingsboot “BREMEN”, schipper Johann Friedrich Rass, inzake de redding, op 1 December 1936, bij zwaar weer en hooge zee, van de vier opvarenden van het te IJmuiden thuis behoorende visschersvaartuig “TRUCAJO”. YM201, schipper Robert Alexander Jackson Emmelot.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: VDK.
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd: Heinrich Bogena / 1 December 1936. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Zilver
Diameter / gewicht 54 mm
Collectie Zie het IJmuider Zee- en Havenmuseum voor aanvullende informatie. (Niet voor de medaille).
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.102[1009]. CBG 1996 / Mulder, C.P. Een bewijs van goedkeuring en tevredenheid, p.218/KB 14-05-1937(5291). CBG 2005. / CBG, familieberichten
Bronnen Delpher: Nieuwsblad van Friesland, 10-02-1937, p.5 / Stichting IJmuider Zee- en Havenmuseum / De Zee, uitspraken van de Raad voor de Scheepvaart 1937. /
Bijzonderheden ” Aus der Geschicht der Station Norderney”. De motorreddingboot “BREMEN” wordt in 1927 in dienst gesteld.
1936. Für eine besonders schwere Rettung am 1. Dezember erhält die Nordeneyer Besatzung die Rettungsmedaille am Bande, zugleich auch, da es sich bei der Rettung um ein Holländisches Schiff handelte, von der Südholländischen Rettungsgesellschaft noch silberne Medaillen. Vormann Rass und Motormann Fischer erhalten zusätlich noch die Prinz-Heinrich-Medaille. (KB / 14-05-1937).
In de collectie van het IJmuider Zee-en Havenmuseum bevindt zich het verslag van de Raad voor de Scheepvaart, alsmede een foto van de geredden en redders. Met dank aan Gerard Klepper, bibliotheek Zeehaven Museum IJmuiden.
Persoon Heinrich Bogena
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.