1666 / Johan Evertsen / M.H. 576

Johan Evertsen

 1666 Op het sneuvelen van Johan Evertsen, den 4 Augustus 1666, tijdens de eerste dag van de “Tweedaagse Zeeslag” tegen de Engelsen. Als commandant van de voorhoede, op zijn vlaggeschip de “WALCHEREN”, werd Johan Evertsen getroffen door een boutkogel die hem een been afrukte. Hij overleed dezelfde nacht aan zijn verwondingen.
Vz. Geharnast borstbeeld van Johan Evertsen, driekwart van voren, met lange haren en cravat. Op de borst de versierselen behorende bij de Orde van St. Michael. Onder het borstbeeld een trofee van wapens, waarover een lint met de tekst: JOHAN  EVERTSEN
1666 johan evertsen
Kz. Glad
Maker Unknown, made for Josiah Wedgewood (1760-1770)
Techniek
Materiaal Basalt
Diameter 78 mm x 101 mm
Collectie Milford Haven
Inv. n.r M.H. 514A
Literatuur Roos Doeke. Twee eeuwen varen en vechten, 1550-1750. Het admiralengeslacht Evertsen. Vlissingen 2003
Bronnen Idem / Zeeuwen Gezocht / Wikipedia
Bijzonderheden Johan Evertsen ging op zeer jonge leeftijd naar zee en kreeg zijn opleiding en training aan boord van de schepen waarover zijn vader het commando had. Tijdens een gevecht met een Duinkerker kaper voor de kust bij La Rochelle, in 1617, sneuvelde Jan Evertsen Sr. en nam Johan Evertsen het commando over. Uit erkentelijkheid voor de verdiensten van Evertsen Sr. benoemde de Admiraliteit van Zeeland zijn vijf zoons  tot Luitenant. In een scheepsverslag uit 1618 wordt hij al vermeld als Kapitein en in 1626 wordt hij aangesteld als Vice-Commandeur. Zijn benoeming tot Commandeur volgt op 25 April 1628, nadat hij met vier schepen een eskader van 27 schepen der Duinkerker Kapers doorslaat die de “Zilvervloot” van Piet Hein willen onderscheppen. Piet Hein kon zo tijdig worden gewaarschuwd. In 1631 neemt hij deel aan de Slag op het Slaak, waarbij de Spaanse vloot,  onder Admiraal Antoni d’Ocquendo, wordt vernietigd door de Staatse vloot onder Admiraal Adriaen Janszoon Pater. Voor de verder loopbaan van Johan Evertsen zie: Roos Doeke en het artikel bij Wikipedia.
Persoon Jan Jansz. Evertsen / Johan Evertsen
Geboren Januari 1600; Ged. 01-02-1600, Vlissingen
Overleden 05-08-1666, op zee. A.b. van de “WALCHEREN”.
Ouders Jan Evertsen, de Kapitein en Mayken Jansdr.
Huwelijk Maayken Cornelissen Gorkum / Corcoms
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.