1868 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan William W. Hyler

Beloningsmedaille

1868 De kleine gouden medaille van de Z.H.M.R.S. aan William W. Hyler, Kapitein van het Amerikaanse schip “N. BOINTON”, inzake de redding der equipage van de te Alblasserdam thuis behorende Bark “SOUBURG”, Kapitein Minne Wietjes Zwart, laatst van St. Helena en bestemd voor Amsterdam, de 23ste Januari in de Noordzee gezonken.
 Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden naar het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: VDK.
z.h.m.r.s.goud
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Brons
Diameter / gewicht 54 mm
Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.86[527]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1867 / Delpher: Opregte Haarlemsche Courant, 26-02-1868, p.2
Bijzonderheden NRC 18-12-1867. St. Helena, 11 November 1867. Het Nederlandsche schip “SOUBURG”, Kapitein Zwart, van Batavia naar Amsterdam bestemd, is alhier de 8e dezer met 8 duim water in het ruim binnengeloopen, hebbende op de reis zeer slecht weer ondervonden, waardoor het schip zeer zwaar werkte; eens had het 21 duim water in en pompte men enige koffie op. Een deel van de lading werd gelost om te kalefateren.
De “SOUBURG” was in 1855 gebouwd bij J.C. Smit te Alblasserdam en was een tweedeks Bark van Tonn. 683. Ze voer voor Frans Harms von Lindern te Alblasserdam. Minne Wietjes Zwart was lid van de Zeemanscollegies te Amsterdam en Rotterdam. Vlagnrs. A 590/254 en R 66
Persoon William W. Hyler
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.