1918 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan B. Daelman

Beloningsmedaille

 1918 De kleine zilveren medaille aan B. Daelman, matroos bij de Koninklijke Marine, invaller-roeier van de te Cadzand gestationeerde reddingboot, schipper Cornelis van den Heuvel, inzake de redding, op 16 augustus 1918, van een Engelsche vlieger uit het mijnenveld in de Wielingen. “De Tijd 7 januari 1919″. Het Britsche vliegtuig werd boven Zeebrugge ernstig beschadigd door Duitsch afweergeschut en, al een eind binnen Nederlandsche territorial wateren, achtervolgd en beschoten door twee Duitsche vliegtuigen. Onze kustbatterijen verjoegen de twee Duitsche toestellen en de Engelschman maakte een gedwongen landing ter hoogte van Cadzand, in het Wielingen mijnenveld. De beide inzittenden, waaronder de ernstig gewonde officier aviateur Dodwell, konden worden gered. Dodwell werd naar Oostburg gereden, waar dezelfde avond zijn arm werd geamputeerd. Zijn metgezel werd gered door een andere boot, behoorende bij een patrouille-stoomvaartuig.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts twee andere redders met nog een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met het scheepswrak op de achtergrond. Onder de afsnede: VDK.
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een gegraveerde tekst. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt Utrecht
Materiaal Zilver
Diameter 42 mm
Collectie
Inv, nr.
Literatuur Mulder, C.P. tot belooning van edele menschenvrienden, p.98[928]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1918 / Delpher: De Tijd 07-01-1919, p.3 / Algemeen Handelsblad 04-05-1919, p.7 / Sweijs
Bijzonderheden Nog werd aan Cornelis van den Heuvel, door den Koning van Engeland, de zilveren medaille verleend voor deze redding. Alsmede namens de Engelsche Vliegdienst een gouden horloge. De overige roeiers en invaller-roeiers, mariniers en militairen, kregen eveneens de zilveren medaille uitgereikt.
Persoon B. Daelman
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.