1850 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Edmund Montague Leeds

Beloningsmedaille

 1850 De kleine gouden medaille van de Z.H.M.R.S. aan Edmund Montague Leeds, chief officer of the British vessel ” MINERVA”, commander James Moir, inzake de redding, op 35º.10′ Z.B. en 24º.4′ W.L., van het in doodsgevaar verkeerende deel der equipage van het ontmastte, te Amsterdam te huis behorende Fregat  “GEERTRUIDA”, Kapitein H.C.G.B. Behrens (die reeds voor de redding over boord was geslagen en verdronken), en hun veilig te Kaapstad aan wal te brengen.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: V.D.K.
z.h.m.r.s.goud
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Goud
Diameter / gewicht 42 mm
Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.65[97]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1849, p.72 /  
Bijzonderheden Nog werd, bij Koninklijk Besluit van 24 Februari 1850, Nº.65, toegekend aan E.M. Leeds eene zilveren doos, voorzien van een toepasselijke inscriptie.
Persoon Edmund Montague Leeds
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.