1906 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Harmen Woudstra

Beloningsmedaille

 1906 De kleine bronzen medaille van de Z.H.M.R.S. aan Harmen Woudstra, visscherman van de Lemmer, inzake de redding der equipage van het ss “LEEUWARDEN II”, Kapitein Doornspleet, in de nacht van 11 op 12 maart 1906, niet ver uit de kust van de Lemmer tijdens zwaar weer gezonken. De vier opvarenden, die zich aan de mast hadden vastgeklemd, zijn hedenmorgen 7 uur door vissers van hier (Lemmer) met levensgevaar gered.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts twee andere redders met nog een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met het scheepswrak op de achtergrond. Onder de afsnede: VDK.
z.h.m.r.s.brons
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een gegraveerde tekst. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt Utrecht
Materiaal Brons
Diameter 42 mm
Collectie
Inv, nr.
Literatuur Mulder, C.P. tot belooning van edele menschenvrienden, p.95[840]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1906, p.23, 26 en 27 / Delpher: Rotterdamsch Nieuwsblad 04-04-1907, blad 4 / www.oudleeuwarden.nl / www.spanvis.nl / Boltjes genealogie
Bijzonderheden
Het ss “LEEUWARDEN II” voer voor de Stoomvaart Mij. v/h E. & S. & S. St. Martin & Co. te Rotterdam. Het werd in 1855 aangekocht voor de beurtdienst tussen Rotterdam en Friesland.
Persoon Harmen Woudstra
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.