1887 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Gerrit Goedknecht

Beloningsmedaille

 1887 De grote zilveren medaille van de Z.H.M.R.S. aan Gerrit Goedknecht, schipper van de te Vlaardingen te huis behorende Logger “VAN DER VEN” VL 121, inzake de redding, bij noodweer en hooggaande zeeën, der equipage van de in nood verkerende Scheveninger Bomschuit “ARGO” SCH 55, dewelks boegen door eene zware grondzee waren ingedrukt en haar in zinkende staat een speelbal der golven liet. De Logger “VAN DER VEN” VL121, gevoerd door schipper Goedknecht, in de nabijheid varende, wist twee uitgezette breels van de “ARGO” op te pikken en aan de lijn een kabel te bevestigen. In twee tochten werd vervolgens met de boot de negenkoppige bemanning naar de Logger overgebracht. De “ARGO” is kort daarna gezoken.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: VDK.
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Zilver
Diameter / gewicht 54 mm
Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.116[N204]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1887
Bijzonderheden Alsmede een gratificatie van NLG 150.-, om onder het volk te verdelen.
Persoon Gerrit Goedknecht
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.