1920 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan A. van Es

Beloningsmedaille

 1920 De kleine zilveren medaille aan A. van Es, matroos van de te Rotterdam thuisbehorende sleepboot “POOLZEE”, inzake de redding der runners van de baggermolen “SCHOTLAND”, welke door de “POOLZEE” werd gesleept Op 4 Juli 1920 verkeerde deze baggermolen bij hevig stormweder in de Noordzee, ter Oostkust van Engeland, in zinkenden toestand. Wijl het schip steeds meer slagzij kreeg, seinden de runners om hulp. De sleepboot “NOORDZEE” streek haar scheepsboot, waarmee de bovengenoemde manschappen, na een uiterst gevaarvollen tocht, er in slaagden de schipbreukelingen behouden aan boord van de “POOLZEE” te brengen. De scheepsboot sloeg bij het binnenzetten stuk. Ten Stadhuize van Maassluis werden den 20 Januarij 1921 de onderscheidingen uitgereikt.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts twee andere redders met nog een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met het scheepswrak op de achtergrond. Onder de afsnede: VDK.
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een gegraveerde tekst. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt Utrecht
Materiaal Zilver
Diameter 42 mm
Collectie
Inv, nr.
Literatuur Mulder, C.P. tot belooning van edele menschenvrienden, p.98[934]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1918 / Delpher: Rotterdamsch Nieuwsblad 05-01-1921, p.1
Bijzonderheden De “POOLZEE” voer voor L. Smits & Co.’s sleepdienst te Rotterdam
Persoon A. van Es
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.