1941 / Z.H.M.R.S. Zilveren gesp aan A. van der Ster

Beloningsmedaille

 1941 De zilveren gesp van de Z.H.M.R.S. aan A. van der Ster, 1e machinist van de te Hoek van Holland gestationeerde motorreddingboot “PRESIDENT  J.V. WIERDSMA”, schipper J. van Dam, inzake de redding van het te Emden thuis behoorende ss “HERTHA ENGELINA FRITZEN”, bij het binnenloopen van de Nieuwe Waterweg, op 26 October 1941, gestrand en in tweeën gebroken. 25 schipbreukelingen werden gered en te Hoek van Holland geland.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: VDK.
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd:  Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Zilver. in 1941 de gesp
Diameter / gewicht 54 mm
Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.103[1026]. CBG 1996
Bronnen Delpher: Rotterdamsch Nieuwsblad, 01-11-1941, p.1 / Leeuwarder Nieuwsblad, 05-11-1941, p.1 / De Courant Het Nieuws van de Dag, 12-10-1942, p. 1 / www.wrecksite.eu / Sweijs
Bijzonderheden In het Nieuws van de Dag 1942, p.1 wordt melding gemaakt van de uitreiking der  onderscheidingen toegekend door de DGzRS (Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchger).
Persoon A. van der Ster
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.