1859 / Z.H.M.R.S. / Beloningspenning aan W.G.D. Kreutzfeldt / D.593

Beloningspenning

 1859 De grote gouden medaille van de Z.H.M.R.S aan Kapitein W.G.D. Kreutzfeldt, voerende het Hamburger Brikschip “LAGUNA”, vanwege het redden der passagiers en equipage van het Fregat “EUROPA”, van Rotterdam, gevoerd door Kapitein Johannes Gerardus Tromp.
  europa.1859 
  Het Fregat “EUROPA”, foto in de collectie van het Maritiem Museum Rotterdam. Inv. nr. F704. www.maritiemdigitaal.nl  
   
Vz.  Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts twee andere redders met nog een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met het scheepswrak op de achtergrond. In de afsnede: VDK (van der Kellen)
  z.h.m.r.s.goud 
Kz.  Binnen een cirkel, een kans van eikenloof. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM.* Binnen de eikenloofkrans moet een verwijzing staan naar de ontvanger van de beloningspenning.
   
   
   
   
   
Maker  David van der kellen 
Techniek  Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht 
Materiaal  Goud 
Diameter / gewicht  54 mm 
Collectie   
Inv. nr.   
Literatuur  D.593 
Bronnen  www.marhisdata.nl / Kronieken 1895, p.69 / 1860, p.15 
Bijzonderheden  De “EUROPA”, op de terugreis van Batavia naar Rotterdam, werd bij de Wester-eilanden (Azoren) in zinkende staat verlaten, de passagiers en de equipage (40 in getal) aan boord genomen van de “LAGUNA”, die hiervoor een deel van haar lading overboord zette. De geredde opvarenden werden in Hamburg aangeland. Zie voor de “EUROPA”: www.zeemansleed.nl
   
   
   
Persoon  Johannes Gerardus Tromp 
Geboren   
Overleden   
Ouders   
Huwelijk   (Gerritje Burgers) 
   
   
   

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.