1850 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Hendrik Smit

Beloningsmedaille

 1850 De kleine bronzen medaille van de Z.H.M.R.S. aan Hendrik Smit, stuurman van de Loodsboot Nº.1 van het loodswezen Maas en Goeree, schipper Christiaan Schrijnder. NRC 30-01-1850. Brielle 28 januari 1850. Alhier is binnengekomen de Loodsboot Nº1, gevoerd door schipper C. Schrijnder, aanbrengende, op één persoon na, die bij het overspringen verdronken is, de equipage van de te Vlaardingen te huis behorende verongelukte Schoener-Hoeker ” VROUW MAARTJE”, Kapitein Jacob van der Valk. Ze was, met een lading kastanjes, van Bilbao en laatst van Duinkerken, te Brouwershaven binnengelopen en op de reis van daar naar Hellevoetsluis totaal verongelukt. De verongelukte matroos was de Vlaardinger Nicolaas Notmeijer. De “VROUW MAARTJE” voer voor rederij van Gijn te Vlaardingen.
loodsrinkelaar
Een Loodsrinkelaar., d. Deventer, Willem Anthonie van (1849). Coll. Het Scheepvaartmuseum. Inv. nr. .0863(31)
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: V.D.K.
z.h.m.r.s.brons
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David van der Kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Brons
Diameter / gewicht 42 mm
Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.65[90]. CBG 1996
Bronnen www.marhisdata.nl , Kroniek 1850, p.26, 27, 29, 30 en 61 / www.maritiemdigitaal.nl
Bijzonderheden
Persoon Hendrik Smit
Geboren
Overleden
Ouders
Huwelijk
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.