1677 / Overwinning op de Zweden 1 juli 1677 / L.III.209.1

Overwinning op de Zweden

 1677 De overwinning op de Zweden in de baai van Køge, ten zuiden van Kopenhagen. Voordeel halend uit het draaien van de wind, kwam de Deense Admiraal Niels Juel in een positie om de Zweedse vloot een vernietigende slag toe te brengen.
Vz. Gezicht op de beide vlaggeschepen, links het schip van Admiraal Niels Juel, op de spiegel een steigerend paard en daarboven het wapen van de Deens-Noorse koning Christiaan V. Rechts het Zweedse vlaggeschip, de vlag strijkend ten teke van overgave. Op de voorgrond twee sloepen. In het verschiet een tafereel met vechtende, zinkende en vluchtende schepen. Boven de schepen, tekst in twee regels: SIC CODANI TURBAS CONCILIASSE IUVAT. / 1 IULII ANNO 1677.
1677.zweden.l.iii.207.1.vz.
Kz. Volgt.
1677.zweden.kz.
Maker
Techniek Gegraveerd
Materiaal Zilver
Diameter / gewicht 120 mm
Collectie Afslag in koper van de voorzijde in het Maritiem Museum Rotterdam.
 Inv. nr. M.1484 (132 mm)
Literatuur v. Loon III, p.207.1
Bronnen
Bijzonderheden Niels Juel begon zijn marineloopbaan als adelborst onder Michiel de Ruyter en Maarten Tromp en diende onder beide tijdens de eerste Engelse Oorlog. Ook was hij betrokken bij een tweetal expedities, in de Middelandse Zee, tegen de Barbarijse zeerovers. In die periode, tussen de expedities, verbleef hij in Amsterdam en leerde hier veel over de scheepsbouw. In 1656 keerde hij terug naar Denemarken en ging als officier in dienst bij de marine. Medio 1657 volgde de benoeming tot Admiraal bij de Deense vloot. Tijdens de Deens-Zweedse oorlogen onderscheidde hij zich, onder rijksadmiraal Henrik Bielke. De aanval van de Zweedse vloot op Kopenhagen, tijdens de tweede Deens-Zweedse oorlog, werd onder zijn bevel afgeslagen en Niels Juel werd, mede door deze overwinning benoemd tot Ridder in de Orde van de Witte Olifant. Zijn grootste wapenfeit  was de vernietigende overwinning op de Zweedse vloot tijdens de Schoonse Oorlog, in de baai van Koge, zuidelijk van Kopenhagen, op 1 Julij 1677. Hier wist hij een groot deel van de Zweedse vloot af te snijden van de rest van de vloot, door een wending van de wind, van Zuidwest naar West, te voorzien. Een inzicht en taktiek die hij tijdens zijn tijd onder Admiraal de Ruyter had geleerd. Door deze overwinning werd de Zweedse vloot ernstig verzwakt en leidde dit mede tot de Vrede van Lund in 1679.
Persoon Niels Juel
Geboren 08-05-1629, Christiania. Noorwegen
Overleden 08-04-1697, Kopenhagen. Denemarken
Ouders Erik Juel en Sophie Clausdotter Sehested
Huwelijk Margrethe Ulfeldt, 23-06-1661. Kopenhagen
Geboren
Overleden
Ouders

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.