1532 / Andreas Doria

Andreas Doria

1532 Adreas Doria
Vz. Geharnast borstbeeld met leeuwenkop, daarover een geknoopt gewaad, naar rechts. Achter de rug de drietand van Neptunus. Omschrift: ANDREAS DORIA.P.P.
ANDREAS
Kz. Geroeide Galei met opgebonden zeil naar rechts. Aan de mast op het kasteel een vlag met dubbelkoppige adelaar. Wimpels aan de mast en op de ra. Op de voorgrond enige vissers en een dolfijn. Omschrift:NON DORMIT QVI CVSTODIT
Maker Onbekend
Techniek Gegoten
Materiaal Brons
Diameter / gewicht 40 mm
Collectie National Maritime Museum, Greenwich. England
Inv. nr. MEC0220 / ex. The Earl of Sandwich
Literatuur v. Mieris II.376.1
Bronnen
Bijzonderheden Als jonge wees werd hij huursoldaat, eerst bij de pauselijke garde, later voor diverse Italiaanse vorsten en kreeg al snel aanzien. In 1503 kreeg hij het bevel over de Genuese strijdmacht die een opstand op Corsica onderdrukte en in 1512 verjoeg hij het Franse garnizoen uit Genua, toen een vazalstaat van Frankrijk, en werd benoemd tot Admiraal van de vloot. In deze hoedanigheid voerde hij jarenlang strijd tegen de Turkse vloot en de Barbarijse zeerovers. Hij was als Admiraal in dienst van de Frans koning François I, Paus Clemens VII en Keizer Karel V. Onder deze laatste werden meerdere expedities tegen het Ottomaanse Rijk ondernomen, waarbij onder meer Koroni, Patras en Tunis werden ingenomen. Tijdens deze laatste expeditie werden 20.000 Christenen bevrijdt. Hij overleed uiteindelijk, op hoge leeftijd, te Genua.
Persoon Andreas Doria
Geboren 30-11-1466, Oneglia
Overleden 25-11-1860, Genua
Ouders Ceva Doria en Caracosa Doria

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.