1854 / Z.H.M.R.S. aan Verhagen, Hendrik Johannes / ss “MACASSAR” / “MAKASSER”

Beloningspenning aan H. J. Verhagen

 1854 De grote zilveren medaille aan H. J. Verhagen, 2e stuurman van het te Soerabaya te huis behorende ss “MACASSAR” / “MAKASSER”, voor het op den 19 Julij 1852 te Benkoelen op eene manmoedige en bijzondere wijze redden van een en twintig personen, die zich in het ruim van eene geheel omgeslagen praauw bevonden.
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts nog twee redders met een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met op de achtergrond het scheepswrak. Onder de afsnede: VDK (van de Kellen)
Z.H.M.R.S.
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een tekst gegraveerd. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
Maker David Van der Kellen
Techniek Geslagen aan de Rijksmunt te Utrecht
Materiaal Zilver
Diameter / gewicht 54 mm /
 Collectie
Inv. nr.
Literatuur Mulder, C.P. Tot belooning van edele menschenvrienden, p.70[203]. CBG 1996
Bronnen www.maritiemdigitaal.nl / www.marhisdata.nl / www.zeemansleed.nl / J. van Sluijs / Delpher: Nederlandsche Staatscourant 03-03-1854, p.3
Bijzonderheden Het ss “MACASSAR”, een ijzeren schip, werd gebouwd op de werf van Fop Smit te Kinderdijk. Op 3 juni 1851 werd ze te water gelaten. Rederij was de “Vennootschap Tot Uitoefening der Stoompakketvaart in Oost-Indië”, onder boekhouderschap van W. Cores de Vries te Soerabaya.
Persoon Hendrik Johannes Verhagen
Geboren 11-08-1832, Rotterdam. A.1498/b002v
Overleden
Ouders Barent verhagen en Mina van Zon

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.