1908 / Z.H.M.R.S. Beloningsmedaille aan Jacob van de Ketterij

Beloningsmedaille

 1908 De kleine zilveren medaille van de Z.H.M.R.S. aan Jacob van de Ketterij,  opvarende van de te Arnemuiden te huis behorende Hoogaars “DE VIJF GEBROEDERS”, schipper Jacob Schroevers. 
  DS 16-12-1907. Vlissingen 14 en 15 december. De Arnemuidensche visser Schroevers en zijn vijf zoons, hedennacht met zijn Hoogaars “DE VIJF GEBROEDERS” uitgevaren naar de “DORIS”, heeft na veel moeite en inspanning Kapiten Mayor, de stuurman en een matroos gered die in het want zaten en behouden hier aan land gebracht. Jacob Schroevers nam de schipbreukelingen mee naar zijn woning, waar ze door tussenkomst van de Engelse consul van droge kleren werden voorzien. Bij de toekenning van de medailles werd ook de aan boord geglipte kleinzoon van Jacob Schroevers beloond, de toen 13 jarige  Jacob van de Ketterij.
  1907.jacobvandeketterij 
  Jacob van de Ketterij. Prentbriefkaart d. Boer, F.B. den. Middelburg. Collectie Stadsarchief / Fotoarchief Vlissingen. Digitaal nr. PA3087 (PP2292) 
Vz. Binnen een cirkel, een redder draagt een schipbreukeling het strand op, rechts twee andere redders met nog een schipbreukeling. In zee een sloep waarmee de geredden aan het strand zijn gebracht, met het scheepswrak op de achtergrond. Onder de afsnede: VDK.
  Z.H.M.R.S. 
Kz. Binnen een cirkel, een krans van eikenloof, waarbinnen een gegraveerde tekst. Omschrift: ZUID-HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ TOT REDDING VAN SCHIPBREUKELINGEN TE ROTTERDAM
  1907.jacob schroevers 
  De redding van de opvarenden van de Engelse Schooner “DORIS” door de fam. Schroevers. Collectie Zeeuws maritiem muZEEum. Inv. nr. 7495 / Schilderij d. Graaf, W.P. de, kopie van een schilderij door Schütz, door hem geschonken aan J.F. Jilleba schipper op de Vlissinger reddingboot “KONING WILLEM III”. 
   
   
Maker  David van der kellen
Techniek Geslagen, aan de Rijksmunt Utrecht
Materiaal  Zilver
Diameter 42 mm 
Collectie  
Inv, nr.   
Literatuur Mulder, C.P. tot belooning van edele menschenvrienden, p.96[877]. CBG 1996   
Bronnen  www.marhisdata.nl , Kroniek 1907, p.105, 106, 108 en 109 / Kroniek 1908, p.6 / www.maritiemdigitaal.nl / Zeeuwen Gezocht
Bijzonderheden  
  1907.schroevers 
   
   
   
Persoon  Jacob van de Ketterij
Geboren 24-06-1894, Arnemuiden. A.43
Overleden   
Ouders Cornelis van de Ketterij en Jacoba Schroevers
Huwelijk   
Geboren  
Overleden  
Ouders   

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.